Nikoki končana razprava, ki traja že desetletja in ne bo nikoli končana, razlog je v tem ker imata oba svoje prednosti in slabosti.

Plinski žari

Plinski žari so preprosti in lahki za uporabo. Žar je pripravljen v 5 petih minutah za uporabo. Regulacija plina je natančna kar omogoča optimalen nadzor nad temperaturo pečenja. Čiščenje je preprosto v primerjavi z žarom na oglje.

Rešeta ali plošča? Kaj je boljše na plinskem žaru?

Plošča je lažja za vzdrževanje in med peko zadrži sokove, kar daje bolj sočen okus hrani.
Uporabo rešetk za pečenje na plinskem žaru odsvetujemo, ker se vžiga olje in maščoba, ki kaplja na gorilnike

Pri nakupu žara je porebno paziti da ima žar debelo ploščo in močne gorilnike pod ploščo, kar omogoča kvalitetno pripravo hrane. Debela plošča za pečenje omogoča vzdrževanje temperature za pečenje, močni gorilniki pa poskbijo, da je žar plošča hitro pripravljena za pečenje.

Žari na oglje

Žar na oglje ima eno bistveno prednost, ki zelo iztopa pred vsemi drugimi; okus in dim. Oglje vsebuje tudi celulozo in lignin, ki prispevajo k dimljenemu okusu hrane.

Na žaru na oglje ne moremo zmanjševati temperature. Dobra strategija pri peki na oglje je, če pustimo prazne prostore v kurišču (območja brez briketov). Ti prazni prostori imajo nižjo temperaturo in hrano lahko iz vročega dela premaknete v hladnejši del do konca pečenja.

Žar na oglje zahteva več časa in pozornosti kot plinski žar. Igranje z ognjem je lahko zabavno. (Seveda je to lahko plus ali minus, odvisno od tega kdo upravlja z ognjem).

Žar je potrebno očistiti po vsaki uporabi, če zelite doseči dolgo življensko dobo.

Pri nakupu žara na oglje je potrebno paziti, da je kurišče žara debelo, kar zagotavlja dolgo življensko dobo. Pazite, da je rešetka žara gosta, da vam hrana med peko ne bo padala v kurišče. Žari na oglje so cenejši od plinskih žarov. Vendar stroški oglja sčasoma izničijo razliko v nakupni ceni.